Contactati-ne
Strada Biharia nr. 67-77, Sector 1,
Bucuresti 013981, Romania
Tel:
0040 21 599 77 66
Fax: 0040 21 599 77 67
Email: office.ima@ima-metav.ro
marketing.ima@ima-metav.ro
financiar.ima@ima-metav.ro
Laborator Central
In cadrul Laboratorului Central se executa determinari de caracteristici chimice si caracteristici mecanice - statice si dinamice - in diferite conditii de temperatura, in conformitate cu normele ASTM, EN, DIN, BS, AFNOR si norme nationale si internationale de aviatie.
Dotarea existenta in cadrul laboratorului asigura efectuarea unei game largi de incercari cum ar fi: determinarea compozitiei chimice, determinarea duritatii materialelor, incercari la tractiune, compresiune, incovoiere, forfecare, fluaj, oboseala axiala si incercari de mecanica ruperii.
Testele de determinare a compozitiei chimice se realizeaza cu ajutorul spectometrului in emisie optica cu scanteiere, SPECTROLAB M10, care determina cu o precizie si acuratete deosebite compozitia chimica a materialelor, in patru baze Fe, Ni, Co si Al.
Procentul de gaze (O, N, H) se controleaza la elaborarea superaliajelor cu ajutorul analizorului ELTRA ONH 2000.
Analiza continutului de carbon si sulf a materialelor subtiri se realizeaza pe analizorul LECO CS 244.
Incercarile pentru determinarea duritatii materialelor (Brinell, Rockwell si Vickers) se realizeaza pe durimetrul universal DIATESOR 2RC sau cu ajutorul durimetrului portabil HMO SAUTER. Acest durimetru portabil are in dotare doua sonde D si G. Sonda D se foloseste pe suprafete cu rugozitatea maxima de 1.6mm si sonda G se foloseste pe suprafete brut turnate si forjate. Pentru grosimi de strat durificate superficial si constituenti metalografici se efectueaza teste de duritate cu microdurimetrul WOLPERT VT11 cu sarcini intre 10g si 1000g.
Controlul conductivitatii electrice pe aliaje de aluminium se efectueaza cu analizorul de conductivitate Olympus N500.
Incercarile la tractiune se efectueaza la temperatura ambianta sau la temperaturi pana la 900°C pe masina pentru incercarea statica a metalelor la tractiune tip WOLPERT, avand forta de 200kN si precizia de masurare a fortei +/-1%.
Incercarile la incovoiere prin soc prin metodele Charpy si Izod se pot efectua la temperaturi cuprinse intre -80°C si 125°C.
Incercarile la oboseala si de mecanica ruperii reprezinta preocupari importante ale laboratorului pentru determinarea andurantei materialelor si pentru analiza conditiilor in care se produce deformarea si ruperea materialelor in care exista defecte de tipul fisurilor, conducand la previziuni de comportare in serviciu a semifabricatelor.
In cadrul laboratoarelor se executa intreaga gama de analize macro si microstructurale calitative (identificare faze constituenti, detectare de anomalii structurale, etc.) si cantitative (proportii de faze/constituent metalografici, masurarea adancimilor straturilor depuse sau durificate, etc.) prin metoda microscopiei optice, cu microscopul optic NEOPHOT 21 (x2000), ceea ce permite caracterizarea completa a oricarui tip de material metalic si nemetalic.
Instalatii si echipamente
Spectrometru Spectrolab M10
Analizor gaze ONH ELTRA
Analizor C si S LECO
Aparat incercare incovoiere prin soc Charpy
Masini de incercari fluaj WOLPER
Masina oboseala axiala si mecanica ruperii DARTEC
Microdurimetru VT11
Durimetru universal DIATESOR
Durimetru portabil HMO SAUTER
Microscop optic NEOPHOT 21
Aparat masurare conductivitate OLYMPUS N 500
Microscop electronic SEM